Karobiak
labeak dira, bertan kareharria erretzen zen karebizia lortzeko. Eta zertarako
balio du karebiziak? Gauz askotarako:
-
Eraikuntzan lurra eta urarekin nahasturik mortero bezala edozein horma
eraikitzeko.
-
Lurrarentzat ongarri bezala.
- Gaixotasunak
eta izurriteekin amaitzeko.
- Abereen
zauriak sendatzeko.
- Baserri
eta bordetako hormak txuritzeko.
- Tifus eta
beste gaixotasunetan desinfektante bezala.
Euskal
Herrian badirudi XVIII. mendean zabaldu
zirela karobiak. Karobiak leku aldapatsuetan eraikitzen zituzten, gohiko
eta beko ahoetara hobeto iristeko. Normalki lau metroko sakonera zuten eta
estutzen joaten zen gohiko ahora iristean.
Prozesua
honela izaten zen; Lehenbizi erregaia jartzen zen, haritza, gaztainondoa eta
pagoen egurrak, hauen gainean kareharria eta berriro erregaia. Honela erregai
eta kareharria txandakatzen ziren. Lan prozesuak hiru edo lau pertsonen artean
egiten zen edo karobi bat egiten zen auzotarren artean lana eta etekina
banatzeko.
Dena prest
zegoenean karobiari su ematen zitzaion beheko ahotik. Lortu nahi zen
karebiziaren arabera kareharri eta egur-ikatz kapa gehiago erabiltzen zen. Aste bate do bi astez pizturik egoten zen .
Kareharria erretzen zenean, karea erortzen hasten zen karobiaren azpian zegoen sare batetik. Kare
bizia abetik ateratzean hoztutzen uzten zuten gero baserrian jasotzeko.
Baina XX.
Mendean ezin izan zioten ongarri kimiko eta porlanari aurre egin, honen
eraginez beherakada gero eta handiagoa zenez mende erdialdera kare bizia egitea
baztertzen da. Zoritxarrez gure baserrietako karobiak ez dute bizirik iraun,
gehienetan baserri inguruan eraikuntza edo konponketa bat egiten zenean eskua
karobiko harriei botatzen zitzaien, hauek desagertuz.
Berastegin oraindik hainbat karobi mantentzen dira,
batzuk besteak baino egoera hobeagoan.
Kareharria ateratzen zuten harrobi batzuk aipatuko
ditut: Burso, Sastizarreta, Iturrabal, Meari, Arrate, Berromalkar,Akerkoi,
Ysasa, Bideraun, Alloar, Uli, Arrosi, etabar.